KRANIOSAKRÁLNÍ BIODYNAMIKA aneb, jak jsme překonali těhotenské a porodní bolesti a strasti

Matej Kosorok

 

Když říkám „my“, mám na mysli hlavně svou ženu Ivanu. Věřím, že kraniosakrální terapie, kterou se mnou v roli terapeuta absolvovala od 3. měsíce těhotenství 1 x týdně, nám všem byla ku prospěchu. Je třeba zmínit, že moje žena je cvičitelkou jógy, kterou praktikovala až do 7. měsíce těhotenství. Je to prostě velmi aktivní žena se silnou osobností. Stejně jako jsem nemohl zastavit ji, nemohu teď zastavit našeho syna Alexe. Mohl jsem jí ale být oporou v době, kdy vyživovala život, který v ní postupně rostl a v době, kdy se její tělo připravovalo na velké finále.

Ošetření pomocí kraniosakrální terapie pro nastávající maminky se od ostatních ošetření liší hned z několika důvodů. Nastávající maminka během těhotenství zažívá obrovské změny ve svém těle a ve svých vztazích. Nepracoval jsem jen se svou těhotnou ženou, ale i s naším nenarozeným synem. Dotyk byl pro Ivanu důležitý – pro její psychiku, tělesnou i duševní pohodu. V průběhu těhotenství si musela zvykat na řadu nových zkušeností a na nové potřeby. Terapie pro ni představovaly jedinečnou příležitost napojení se na vlastní tělo a na miminko, které v ní rostlo. Jemně jsme se zaměřovali na obavy a nepohodlí, které byly důsledkem změn v jejím těle. Dnes je z ní milující matka, která svému synovi dopřává množství láskyplných doteků. Přesně jako dostávala ona během těhotenství. Existují studie, které tuto spojitost potvrzují.
Jemná kraniosakrální terapie vybalancovala jak energetické, tak fyzické tělo. Odstranila důsledky současného stresu, ale i emočních a fyzických traumat z minulosti. Pomohla Ivaně i miminku ve společné přípravě na porod. Po fyzické stránce kraniosakrální terapie napomohla větší pohyblivosti pánve a Alex tak mohl zaujmout ideální pozici pro porod. A že to byla pozice! Porod trval 1,5 hodiny, což je dle lékařů u prvorodiček výjimečné.

Ivana by jistě poskytla jinou verzi, ale podle mne to byl rychlý a relativně bezbolestný porod. Jedná se samozřejmě o mužský úhel pohledu. Nebylo třeba žádné nastřihování a následné šití a hned další den už moje žena seděla se zkříženýma nohama, jako by zrovna skončila svou lekci vinyasa jógy. Závěr tedy zní – jóga spolu s kraniosakrální biodynamikou představují ideální kombinaci.

text: Matej Kosorok
převzato: http://www.yourtherapist.me/
přeložila: Adéla Kratinová

Sdílejte článek