Charles Rildey_Postgraduální biodynamický kurz s Charlesem Ridleyem.
Charles Ridley je dlouholetý praktik a učitel biodynamiky, který vnáší do své práce svůj originální otisk.  Je autorem knihy Stillness, která vyšla v nakladatelství Maitrea.

Kraniosakrální práci pro sebe Charles objevil v roce 1973. Více o něm, jeho cestě a přístupu si můžete přečíst zde: http://www.dynamicstillness.com/about

Postgraduální kurz proběhl 10.-12.9. 2016. Pro velký úspěch chystáme další seminář na rok 2017. Bližší informace budou zveřejněny na webových stránkách a facebooku.
Pro případné dotazy nás kontaktujte na info@kranio.eu . 
  • ,,Co se týká integrace a dojmů ze semináře. Ještě po pěti dnech stále cítím změnu a co víc, daří se mi integrovat proces, který jsem dlouhou dobu nemohla dotáhnout do nějakého konce. Jemnost a něžnost mně stále neopouští. Dřív jsem se snažila, ale dnes to jde nějak samo být citlivá sama k sobě a tím pádem i k ostatním. Díky rozšířenému poli vědomí dokonce vnímám mnohem více chuť různých jídel, fyzický kontakt, nebo vlastní pohyby těla.Nepřekvapil mně úplně styl práce, kterým Charles pracoval, je to pro mně známe, co mně překvapilo, bylo spojení s Craniosacrální byodinamikou a pak i způsob práce v jeho podání. Jemné, stále ne invazivní jednání, bez porušování hranice, ale i bez umělého vytváření hranic. Takhle mi to dává největší smysl. Svým vědomím probouzet jiné vědomí.

    Co se týká organizace, myslím, že jste byli perfektní. Velký prostor, obědy přímo pod nos, překladatel, který překládá jak slova tak energii a intonaci :) Díky za příjemný a milý přístup všem organizátorům.“  Lydie 

sun-622740_1280

  • ,,Ještě než jsem šla na seminář, jsem o Charlesovi četla pár článků a po pravdě jsem moc nevěděla, kam si ho zařadit a co od postgraduálního semináře čekat. Žádné pořádné video s Charlesem na youtube jsem nenašla, takže moje zvědavost rostla.
    Když jsem ho měla tu čest poprvé poznat osobně – na autogramiádě jeho knihy Ticho a klid – působil na mě trochu jako rebel s velkým smyslem pro humor. Na první pohled je cítit, že to, co přináší, má i „odžité“ – nejsou to jen pouhá slova. 
     
    Třídenní seminář, který následoval, mě naplnil nad má očekávání. Byl pro mě v určitém smyslu zlomový. 
    Obecně můžeme v knihách o kraniosakrální biodynamice, které jsem doposud četla, najít techniky a návody, jak pracovat s klientem, jak vnímat všudypřítomný Dech života v poli a hlavně co dělá s tělem a systémem klienta. Tzv. naslouchat a vnímat skrze naše ruce, co se děje vně. 
    Charles Ridley toto vše z mého pohledu posouvá ještě o rovinu výše či, chcete-li, hlouběji – veškeré „lidmi vymyšlené“ techniky odložit a zcela a plně se odevzdat univerzální nekonečné moudrosti Dechu života, která celé lidstvo a naši existenci stvořila.
    Naučila jsem se, jak se plně ponořit do sebe, více se v sobě orientovat, umět zmapovat své vniřní prostředí a usadit se do hloubky s tím, co zrovna je. Dostala jsem odpovědi na ty nejhlubší otázky ve mně. A překvapivě je tohle ono, co je pro systém klienta nejléčivější. Ošetření s tímto druhem usazení jsou jiná, mají spirituální přesah. Nejen pro klienta ale i pro terapeuta. 
    Takže ze srdce děkuji Charlesovi, že přijel, dále všem, kteří podíleli na vzniku tohoto semináře a na překladu jeho knihy Stillness do češtiny. Děkuji Dr. Sutherlandovi za jeho moudrá slova, která ke mně hluboce promlouvají: „Be still and know.“  Tereza Králová 
  • ,,Setkání s Charlesem mi otevřelo nové možnosti v terapeutické praxi i v životě samotném. To, co bylo doteď vnitřně vnímáno jako Jednota (nedualita) a tiše vyslovováno srdcem, může být nyní zároveň také vědomě projeveno ven: pochopeno a vysloveno, sdíleno s druhými v rámci duality – aniž by se „porušilo“ to vnitřní ticho.“ Dáša Kůrková

forest-657902_1280

  • ,,Organizace mi přišla moc příjemná, jediné co mne napadá k zdokonalení – domluvit s restaurací čas na nošení oběda třeba 10-15 minut po skončení bloku – abychom stihli vydechnout, dojít na záchod a tak. Přišlo mi, že ten personál z toho byl někdy nesvůj, že jsme v daný čas nebyli všichni na místě.. A já to chápu, asi je to pak i zdržovalo. Jinak vaše občerstvení bylo úplně skvělé, tak akorát, když člověk něco potřeboval.. Cením si vaší práce na tom moc!!
    Pro mne byl seminář nesmírně hlubokým zážitkem… Přijde mi, jakoby to nás všechny zvláštním způsobem propojilo a zároveň rozšířilo naše – osobní, ale i společné – vnímání Bytí do takové živoucí, pulzující, nádherné hloubky. Jako bych se ocitla uvnitř krásné, rozmanité améby, když se mi vybaví kterýkoli okamžik odtamtud.
    Osobně ten přínos semináře vnímám jako hluboce „nacházející“ a věřím i transformující. Když jsem jela domů, a pak další den do práce, přála jsem si dokázat to zkusit – ten přístup, co nás Charles učil. A pak, když jsem si sedla k lůžku, zjistila jsem, že už to prostě NEJDE dělat jinak… Určitě tam vkládám spoustu svých rušivých věcí a zřetelně si uvědomuji, že tohle je opravdu teprve začátek… (snad už ten „pravý“ :-)) “ Lenka Sobotková
  • ,, Ačkoli mi v průběhu semináře nebylo moc dobře (což se seminářem nijak nesouviselo), vnímala jsem, jak se (členové asociace) staráte a jak to šlape – velký dík.
    Skvělý a z mých dosavadních zkušeností rozhodně nadstandardní byl i Filipův překlad.
    Samozřejmě nejdůležitější bylo uspořádání semináře jako takového a jsem moc ráda, že jsem tam byla. Ridleyho metoda vypadá fakt revolučně:-)
    Jak se to odrazí v mojí práci, jsem sama zvědavá, to ukáže čas – ale nepochybuju, že nějakým způsobem určitě ano.
    Co se týká průběhu samotného, potřebovala bych víc přestávek, tedy kratší bloky, kdy se mluvilo, a trochu víc praxe.
    Každopádně ještě jednou DĚKUJU…“ Hana
img_4127_23w

Foto: Markéta Bendová

Sdílejte článek